29/06/2014 Przepis na naleśniki
Przepis na naleśniki (około 10 sztuk dużych ale cienkich):
• 150 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• szczypta soli
• woda mineralna lub zwykła woda
• masło lub olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
Teraz kilka wariantów co do ich jedzenia.
♥ Moim ulubieńcem jest zdecydowanie, naleśnik posmarowany nutellą na to banan i bita śmietana, zwinąć w rulonik i smacznego!
♥ Kolejną dobrą propozycją jest naleśnik z dżemem, wszystkim znana bardzo smaczna wersja.
♥ Trzecią propozycją jest naleśnik posmarowany nutellą z owocami na wierzchu i z bitą śmietaną.
♥ Można zjeść tradycyjnie z twarożkiem, lub żeby było mniej tradycyjnie dodać owoce.
♥ Można je polać rozpuszczoną czekoladą.
Naleśniki można zjeść na śniadanie, obiad, kolację czy jako przekąskę więc można robić ją nawet teraz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz